Ogoh-Ogoh
Hoi allemaal,
We zijn helemaal ondergedompeld in de Balinese Hindoecultuur. We vragen ons al een poosje af hoe die nieuwjaarsviering zal gaan. Eeen van de bediendes en zijn vriend de badmeester nodigen ons uit achter op de brommer om de Ogoh-Ogoh mee te maken. Zijn dorp viert dat een dag eerder dan de rest van Bali. Ogoh-Ogoh zijn grote carnavalspoppen vcan van 3 meter hoog, voorstellend de goede en kwade geesten. Deze Ogoh-Ogoh worden op een bamboe plateau bevestigd en midden in het dorp op het tempelplein neergezet. Via hobbelige, kronkelige paadjes zijn we alos enige gasten aangekomen, midden in de rimboe en donker. Er klinkt geschreeuw, gelach. En er zijn fakkels. Dan worden de Ogoh-Ogoh omhoog getild door sterke jongens die zich voor een deel flink te goed hebben gedaan aan een soort klapperjenever. De priester, helemaal in het wit gekleed, steekt wierook aan op het altaar en geeft het startteken. Het hele dorp, en wij dus ook, loopt achter de Ogoh-Ogoh aan. Eerst lopen we drie rondjes over het tempelplein en daarna gaan we zingend, lachend, begeleid door een gamalanband het dorp door de bossen in. Ondertussen lopen er jongens met grote bamboepijpen lukraak karbit af te schieten, ongelofelijk hard en steeds weer heel onverwachts. Aan het eind van de tocht worden de Ogoh-Ogoh in de fik gestoken. De kwade geesten die langs het eiland komen schrikken hierdoor af en gaan voorbij. De dorpelingen vinden het prachtig dat wij er zijn, en wij ook, maar volelen ons ook wat onwennig. Hoewel op de foto's alle Ogoh-Ogoh er wat monsterlijk uitzien, maken de Balinesen wel onderscheid tussen de zwareten en de witten. Op veel tempelingenagen zie je ook veel griezelkoopen: allemaal bedoeld om kwade geesten te verdrijven. Wij worden weer keurig bij het hotel afgezet, vallen in slaap en hebben de volgende dag onze kookworkshop. Een enthousiaste chefkokleert ons met 2 Engelsen de fijne kneepjes van de Indonesische keuken, nadat we op een marktje de pure ingredienten hebben gezien. Uiteraard hebben we heerlijk gegeten!
Dan wordt het Nyepi(njipi, dus niet op zijn Fries). We krijgen een A4tje met gedragsinstructies, de rust is die dag betgrekkelijk en het zwembad vol. 's Avonds branden alleen de lampen in het restaurant. We genieten volop van de prachtige sterrenhemel boven de zee. Rond 18.00 uur is het hier al donker. Vanwege de verwachtte drukte had onze badmeester (die van de Ogoh-Ogoh) voor ons al matrassen klaarliggen. Ja, we maken hier vrienden.
Aan alles komt ook een einde. Over enkele uren worden we naar het vliegveld gebracht voor een lange terugreis. Om de overgang niet al te groot te laten zijn verlaten we dit palmeneiland en hopen aan te komen in Nederland vroeg op Palmzondag.
Dit is onze laatste bericht. Jullie reacties vinden wij leuk om terug te lezen.
Hartelijk dank: Tarimah Kasi!
groetjes Hennie & Theo
Wat een overgang zal dat straks zijn.Van dit laatste verhaal lopen de rillingen over m'n rug.
Goede reis en tot spoedig ziens .
Liefs Ma.
weer een mooi verhaal. ik kijk al uit naar de kookworshop bij jullie thuis! goede reis, liefs Anneke
superervaring zeg! tot morgen!
Tarimah Kasi Hennie en Theo voor al de prachtige verhalen. Tot ziens in Nederland!
Als ik dit schrijf zijn jullie al onderweg. Ik hoop dat je een goeie reis hebt. En veel sterkte met landen. Want na zo;n avontuur zal het heel erg wennen zijn in Nederland. Het weer zit gelukkig mee!
liefs en tot gauw spreeks,
Sophia